top of page
Yazarın fotoğrafıAv. Erdem Ustaoğlu

Hükmedilen Ceza Miktarlarının İnfaz Hukuku Kapsamında Hükümlüye Yansıyışı

Ceza yargılaması neticesinde verilen mahkumiyet hükmünün miktarı ile halk arasında yatar olarak bilinen, sanığın ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken süre arasındaki farkın her suça göre değişkenlik gösterdiği bir gerçektir. Kapalı ceza infaz kurumu ile açık ceza infaz kurumunun aralarındaki fark bir yana, açık ceza infaz kurumunun bile kendi içinde hükümlülerin ceza miktarlarına göre, yaşlarına göre, kişilerin becerisine göre değişkenlik gösteren infaz usulleri bulunmaktadır. Örneğin açık ceza infaz kurumunda bulunan iki mahkumdan biri hafta sonları hariç, her gün saat 19.00'da girmek ve ertesi gün saat 07.00'de çıkmak suretiyle geceleri infazını çekebilmekteyken diğeri bu usulden faydalanamamaktadır. Sık sık yapılan yeni düzenlemeler kafa karışıklığına sebep olmakta ve bunun sonucunda cezası kesinleşen hükümlünün yeterince aydınlatılmadığı, cezasını ne şekilde çekeceğini bilmediği görülmektedir. Bu makalede kanunlar ve yönetmelikler birlikte ele alınarak cezaların infazının ne şekilde gerçekleştirildiği anlatılacaktır. Açık cezaevi izin saatlerinden kimin faydalanacağı incelenecektir.


NOT: Kafa karışıklığına sebep olamamak maksadıyla 30.03.2020 tarihinden sonra işlenen suçların infaz rejimi ele alınacak olup bu tarihten önce işlenen suçlar için lütfen başka makaleleri inceleyiniz.



Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun

Koşullu Salıverilme, Mükerrirlere Özgü İnfaz Rejimi ve

Denetimli Serbestlik Tedbiri

1-) Yetişkinler Açısından Hapis Cezaların İnfazı

2-) Birden Fazla Cezanın İnfazı

3-) Uyuşturucu Veya Uyarıcı Madde İmal Ve Ticareti Suçları Ve Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlarda Koşullu Salıverilme Oranı

4-) Ceza İnfaz Kurumlarında Cezanın Çektirilme Usulü

5-) Koşullu Salıverilmenin İhlalinin Sonuçları



1.887 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page