top of page
Yazarın fotoğrafıAv. Arb. M. Erdinç Ustaoğlu

Araç Değer Kaybı Tazminatı

Araç değer kaybı, kaza sebebiyle onarım gören araçların ikinci el piyasa değerlerinde meydana gelen maddi kaybı ifade eder. Araç her ne kadar kusursuz onarılsa da aracın kaza öncesi ve sonrası değer arasında değer farkı oluşacak ve zarara sebep olacaktır.


Değer kaybını karşılayacak taraf ise, kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve mağduriyete sebep olmadan çözülmesi en önemli kısmıdır.


Değer Kaybı Hesaplanırken Dikkate Alınacak Hususlar


  • Aracın ikinci el piyasasındaki durumu,

  • Aracın kilometresi,

  • Üretim yılı,

  • Yedek parça piyasası,

  • İşlem parça sayısı,

  • Boya onarımı,

  • Değişim yapılan parça/parçaların önemi,

  • Geçmiş hasar durumu ve detayları,

  • Onarımın yapılıp yapılmadığı,

  • Onarımın yetkili serviste yapılıp yapılmadığı… Gibi kriterler göz önünde tutulur.

Araçtaki hasarlı parçaların daha önceden hasara uğramamış parçalar olması, onarım veya yenileme işleminden geçmemiş olması gerekmektedir. Bununla birlikte bahsi geçen kazadan önce araçta herhangi bir hasar kaydının bulunmaması da bir diğer önemli husustur.


Değer kaybı için hukukumuzda iki yol düzenlenmiştir. Bunlardan ilki ekspertiz raporu ile değer kaybını tespit ederek dava yoluna gitmek, ikincisi ise Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru şeklindedir.


Dava Yolu:


Zarar gören taraf, kaza tutanakları, ekspertiz raporu, hasara ait fotoğraflar, poliçe ve faturalarla birlikte varsa tanıklarını da davaya dahil etmek üzere hazırlığını yaparak kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 2 yıl içerisinde yetkili yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesinde Dava açabilir.


Tahkim Yolu:


Değer kaybı için Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvurabilmek için belli başlı başvuru şartları ve bir başvuru usulü bulunmaktadır:


Uyuşmazlık yaşanılan sigorta kuruluşu, Sigorta Tahkim Komisyonu'na üye ise ve başvuruda bulunulan sigorta kuruluşu talebi tamamen veya kısmen reddettiyse veya talep başvuru tarihinden itibaren 15 iş günü (Trafik Sigortasında 15 gün) içinde yazılı olarak cevap vermediyse başvuru formunu eksiksiz doldurup ekindeki belgelerle birlikte Komisyona şahsen ya da postayla başvurmak gerekir. Komisyonun başvuruyu değerlendirmeye alabilmesi için Zorunlu Sigortalar hariç, uyuşmazlık konusu rizikonun ilgili kuruluşun üyelik tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir. Zorunlu Sigortalarda ise kuruluşun Komisyona üye olup olmadığına bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Komisyona başvuru yapılabilmektedir.

4 görüntüleme0 yorum

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page